Verslag Biesboschtocht 6-7 mei 2023

In het weekend van 6-7 mei 2023 hebben Arie, Bart en Frank meegevaren met een avond-/nachttocht in de Biesbosch. Hieronder een kort verslag.

Omdat de tocht tot laat in de avond zou duren, hadden we besloten om in de buurt van de Biesbosch te kamperen. Zaterdag 6 mei om 13.00 uur had ik bij Jason afgesproken met Arie, want we zouden samen naar Hank rijden. Rond half drie kwamen we aan op camping ‘De Geitenbrij’, waar Bart al rustig bij zijn tentje zat. Hij was in ca. 3,5 dag vanaf Krommenie komen varen, een afstand van maar liefst 130 km (!). Ik begreep van Bart dat het een pittige tocht was, wat ik me goed kan voorstellen!

Na het opzetten van de tentjes zaten we al vroeg aan het avondeten, want we moesten rond 17.30 uur verzamelen bij het startpunt van de tocht, bij jachthaven ‘Vissershang’. Daar aangekomen waren er al wat andere deelnemers, en ook de ‘gids’ Paul Knaapen was er al. Voordat we in de boten stapten kregen we nog een flinke plensbui over ons heen, maar gelukkig hebben we tijdens de tocht verder weinig tot geen regen gehad.

De tocht ging in eerste instantie over wat groter water (o.a. Oostkil en Spijkerboor) maar al snel voeren we in smalle kreekjes waar je niet eens naast elkaar kon varen. Onze gids Paul vertelde onderweg over o.a. dat de Biesbosch in WO II een schuilplaats was voor vele onderduikers, en over de spaarbekkens in de Biesbosch zoals De Gijster en Petrusplaat. Hierin wordt oppervlaktewater uit de Maas opgeslagen, ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Tijdens de tocht kwamen we ook langs een zgn. ‘Beverburcht’, waar we helaas geen bevers hebben kunnen zien.

Ongeveer halverwege de tocht hadden we een pauze bij uitkijktoren ‘De Gijster’, waar Paul vertelde over het ontstaan van de Biesbosch, ca. 600 jaar geleden. Er is toen (in 1421) een zware storm geweest waardoor de dijken rond het gebied doorbraken en er een binnenzee ontstond. Vanuit deze binnenzee is in de loop der tijd de Biesbosch ontstaan.

Inmiddels was het aardig donker geworden en moesten we onze boten voorzien van een ‘rondschijnend licht’, zodat we goed zichtbaar zouden zijn. Het was een aparte ervaring om in het donker door dit gebied te varen. Gelukkig kent gids Paul het gebied op zijn duimpje, zodat we tegen 23.00 uur veilig weer aankwamen bij het punt waar we gestart waren. Tegen middernacht waren we weer op de camping, waar het bier goed smaakte. Een uurtje later zochten we onze slaapzak op.

De volgende morgen konden we rustig aan doen, want we hadden besloten om niet mee te varen met de tocht op zondag. Dus rustig ontbijten, (sterke) koffie drinken, en een beetje inpakken. Na een vlotte terugreis waren we rond het middaguur al weer bij Jason. We konden terugkijken op een mooie ervaring, die zeker voor herhaling vatbaar is!